Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Σημαντική έλλειψη σημάτων τροχαίας και πινακίδων στο Δίστομο

Ακούω εδώ και χρόνια μεγάλα ψέματα, μεγαλοστομίες και υποσχέσεις κάλπικες σχετικά με το πιό απλό πράγμα που μπορεί να κάνει ένας αιρετός αρμόδιος, την ανάρτηση σημάτων οδικής κυκλοφορίας, πινακίδων ορίου πόλης καθώς και πινακίδων στην εθνική οδό ή στις μεγάλες αρτηρίες που περνάνε πάμπολλα αυτοκίνητα.
Για τις πινακίδες που ορίζουν τα όρια της πόλης και του Δήμου, αρμόδιος νομίζω είναι ο δεύτερος, για τις άλλες η τροχαία σε συνεργασία με το Δήμο; Η Νομαρχία; Η περιφέρεια;
Ας μην αρχίσουμε να αποποιούμαστε ευθύνες και να πετάμε το μπαλάκι ο ένας στον άλλο.
Εδώ και καιρό παραπονιούνται γνωστοί και φίλοι μου που έρχονται να μας επισκεφτούν απ' όλη την Ελλάδα, και ειδικά αυτοί που έρχονται πρώτη φορά στο Δίστομο, ότι δεν υπάρχουν πινακίδες που να οδηγούν εδώ .
Και να πω ότι είναι κανένα ασήμαντο μέρος που δεν έχει επισκεψιμότητα όπως μερικά άσημα χωριουδάκια, τότε θα λέγαμε χονδρικά ακολούθα τον δρόμο που οδηγεί στο τάδε μέρος και στρίψε αριστερά η δεξιά, πράγμα το οποίο αναγκαζόμαστε να κάνουμε και τώρα.

Χιλιάδες Έλληνες επισκέπτονται την Αράχοβα την χειμερινή περίοδο και περνάνε έξω απ' το Δίστομο, και ούτε καν το αντιλαμβάνονται γιατί δεν έχει μεριμνήσει κανείς να αναρτήσει μια πινακίδα. Υπάρχει μια πολλή μικρή που αν την δει κανείς, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα ορατή, θα νομίσει ότι πρόκειται για εστιατόριο για μουσείο η δεν ξέρω γιατί άλλο, πάντως για ιστορική Κώμη όχι, και μιλάμε για το Δίστομο όχι για την πέρα - άνω ραχούλα Στρουμνίτσας!!!Επίσης πριν καιρό η Νομαρχία Βοιωτίας, περίοδος Στάμου,είχε τοποθετήσει πινακίδες με τα ιστορικά μέρη της Βοιωτίας και το Δίστομο δεν υπήρχε. Καλά εκεί ίσως να υπήρχαν λόγοι πολιτικής εμπάθειας ή και αμορφωσιάς, γιατί αυτοί οι κομματικοί ''αυλικοί'' του περιβάλλοντος των εκάστοτε κυβερνώντων δεν φημίζονται και για τις γνώσεις τους, μόνο να υποκλίνονται ξέρουν!!
Πινακίδα με τα όρια του Δήμου υπάρχει μόνο στον Καρακόλιθο και μάλιστα μικρή σε μέγεθος και τοποθετημένη λάθος απάνω σε στροφή, πρός και από το τούνελ, για να την δει κανείς θα χρειαστεί να σταματήσει. Στο δρόμο για την Αράχοβα που περνάν πάμπολλοι για τουρισμό, και θα ήταν ευκαιρία για καλή διαφήμιση, δεν υπάρχει τίποτα. Επίσης δεν υπάρχει στο δρόμο για την Παραλία Διστόμου, εκεί που τελειώνει ο Δήμος. Δεν υπάρχει στον Άγιο Νικόλαο και στην Περιστερά που είναι Διστομίτικα οικόπεδα και ακτές. Ένας ξένος θα νομίσει ότι είναι αυτόνομα και ανεξάρτητα. Δεν μπορείτε να γράψετε Περιστερά Διστόμου ή Άγιος Νικόλαος Διστόμου; Δεν υπάρχει στα όρια με την Δαύλεια με την Δεσφίνα επίσης τίποτα.
Ξέρω και κατανοώ ότι λόγω της έχθρας και της βεντέτας που έχει δημιουργηθεί από κάποιους ,για λόγους που θα πούμε άλλη φόρα, οτιδήποτε αναρτηθεί στον οικισμό του εργοστασίου που βρίσκεται στην Παραλία Διστόμου *, αμέσως σπάζεται ή αλλοιώνεται με σπρέϋ και τραμπουκισμούς πολλών ειδών.
Παράδειγμα ένα καράβι που είχε αναρτηθεί στην Παραλία Διστόμου περίοδο Χριστουγέννων και έγραφε Δήμος Διστόμου σπάστηκε αμέσως, ή στην Παραλία Αγίου Νικολάου Διστόμου σε ένα καθαρά Διστομίτικο Δημοτικό έργο και περιβάλλον, έσβησαν σε χρόνο ρεκόρ το όνομα ''Δήμος Διστόμου'' που ήταν τοποθετημένο πάνω στις κατασκευές και στα ξύλινα παραβάν.
Και εντάξει αυτοί οι χαμηλού επιπέδου φουκαράδες που τα κάνουν αυτά, ξέρουμε γιατί και τους λυπούμαστε, οι εκάστοτε Δημοτικές αρχές τι κάνουν; Φοβούνται να τα ξαναγράψουν και να τα ξανατοποθετήσουν; Είναι κάτι παράνομο; Θα συλλάβουν τα συνεργεία τους; Υπήρχε στην εθνική οδό μια πινακίδα που οδηγούσε στο Δίστομο, στην έξοδο των Θηβών, αλλά έπεσε ή την σπάσανε και έκτοτε δεν έχει τοποθετηθεί. Στην άλλη έξοδο του Κάστρου, δεν υπάρχει τίποτα.
Υπήρχε επίσης πολύ παλιά, όταν ήμουνα μικρός το θυμάμαι, μια υπέροχη πινακίδα που έπιανε όλο το μήκος του δρόμου, που ενημέρωνε τους περαστικούς ταξιδιώτες για την αποτρόπαιη σφαγή και ότι ο τόπος σφαγιάσθηκε και όλα τα γνωστά.
Δεν ξέρω γιατί βγήκε, υποθέτω μόνο!! Αλλά έκτοτε έχει τοποθετηθεί μία άλλη που είναι πιο μικρή από διαφημιστική πρατηρίου ή φούρνου και πάλι σε στροφή και πάλι κακότεχνα τοποθετημένη.
Ακόμη θυμάμαι τα λόγια ενός Δημοτικού υπαλλήλου, και της προηγούμενης άλλα και της νυν Δημοτικής αρχής, που έλεγε ότι οι πινακίδες έχουν κατασκευαστεί και ότι είναι στην αποθήκη του Δήμου και είναι ζήτημα ωρών να αναρτηθούν. Ακόμα τοποθετούνται!!!!!
Επίσης μιά παράνομη πινακίδα, (όχι που δείχνει τα χιλιόμετρα ούτε που οδηγεί προς κάποιο μέρος, αλλά ορίων πόλης ), ότι δηλαδή ξεκινά από δω κάποιο μέρος, είχε τοποθετηθεί-αν είναι δυνατόν-έξω απ' το Κέντρο υγείας Διστόμου και έλεγε ότι ξεκινούν τα ''Άσπρα Σπίτια''. Η πινακίδα δεν ήταν επίσημη απ' την Νομαρχία, αν και θα μπορούσε κάλλιστα, και είχε κατασκευαστεί παράνομα. Ένας ξένος δηλαδή που θα περνούσε από κει θα έλεγε ότι μπαίνει στα ''Άσπρα σπίτια'' επειδή δεν θα γνώριζε. Ο Δήμος δεν μερίμνησε ούτε καν να στείλει το συνεργείο του να την βγάλει, και επειδή τα ''Άσπρα σπίτια'' είναι οικισμός και ανεπίσημος μάλιστα μιας και το όνομα είναι λάθος και τεράστιο ιστορικό σφάλμα, καθώς και γιατί υποδείκνυε όρια πόλεως, και παρά τις καταγγελίες που είχε από πολίτες. Τότε ήταν η προηγούμενη Δημοτική-κομματική αρχή!! Ευτυχώς την αφαίρεσαν πολίτες και μπράβο τους.
Και μιά και μιλάμε για την περιοχή του διάσελου που βρίσκεται το Κέντρο υγείας Διστόμου, στην διασταύρωση των δρόμων που ένας έρχεται απ' το Δίστομο κι ο άλλος απ' τον περιφερειακό Διστόμου, δεν υπάρχει ένα stop γι' αυτούς που βγαίνουν απ' το Δίστομο. Μόνο εμείς οι ντόπιοι το ξέρουμε.
Α!! και για να μην είμαστε άδικοι, έχουν φροντίσει να βάλουν πινακίδα απαγορευτική για στάση και στάθμευση στον κεντρικό δρόμο της 10ης Ιουνίου η οποία είναι αναρτημένη σε τσιγκέλι κρεοπωλείου!!!
Αρμόδιοι, ιθύνοντες, αιρετοί και κομματικοί εκπρόσωποι, καθώς και σεις οι ελάχιστοι που σέβεστε και αγαπάτε τον τόπο και είσαστε στα κοινά, αν είναι αρμοδιότητά σας, λύστε το θέμα αμέσως. Αν δεν είναι πάλι κάνετε δυναμικές κινήσεις μην περιμένετε απ' την Βοιωτία. Βλέπετε το Δίστομο δεν έχει πια ψωμί για τους πολιτικούς της Βοιωτίας μιας και έκλεισαν οι εταιρείες βωξίτη.
Πάρτε πρωτοβουλίες και δώστε δυναμικό ''παρών'', άλλωστε υπάρχουν και κυρώσεις νομικές για όσους σπάνε νόμιμες πινακίδες.
Στο κάτω-κάτω δεν ζητάμε να χτίσετε ουρανοξύστη, πινακίδες ζητάμε να αναρτήσετε. Τι πιο απλό;

Δεν υπάρχουν σχόλια: