Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Ένα μικρό ρεπορτάζ από την συμμετοχή μου χτες στην διαμαρτυρία για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

Οι υπογραφές των Διστομιτών στο ψήφισμα
Ο Γιάννης Κίνιας δίνει συνέντευξη
Μέρος του κόσμου



Τηλεοπτικά συνεργεία


 
Ο κύριος Βασίλης Καρκούλιας
Με μεγάλη επιτυχία και με απόλυτο σεβασμό καθώς αρμόζει σε τέτοιες περιστάσεις που όλα είναι εύθραυστα, με προσήλωση, κλίμα μυσταγωγίας αλλά και μαχητικότητα, έγινε η διαμαρτυρία έξω από την Γερμανική πρεσβεία για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων του Διστόμου.
Η προσέλευση παραπάνω από την αναμενόμενη, τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης έπαιξαν τον ρόλο τους και έπονται και άλλες εκπομπές γιατί χθες δόθηκαν συνεντεύξεις από Διστομίτες όλων των ηλικιών
( Θα ενημερωθείτε για την προβολή τους ).
Πέρα από τους Διστομίτες που μένουν στην Αθήνα, ήρθαν με το λεωφορείο που έβαλε ο Δήμος αρκετοί, και μέσα σ’ αυτούς άτομα που έχουν βιώσει στο πετσί τους αυτή την τραγωδία.
Όπως π.χ ο Π.Σ, που βρήκε τους γονείς τους σφαγμένους και το αδερφάκι του με τα μυαλά χυμένα στο πάτωμα, και συνέχισε τη ζωή του μόνος του με τη γιαγιά και την αδερφή του. Δύο ανήλικα παιδιά!!
Κι αυτό είναι μόνο μία ιστορία, για μία οικογένεια. Δεν έχουν τελειωμό οι αφηγήσεις, αλλά δεν είναι και του παρόντος.
Πάντως η Γερμανία πρέπει να απολογηθεί γι αυτό το κομμάτι της ιστορία της που είναι σε βάρος του ηρωικού Διστόμου. Αλλά αντί να ντραπεί, μας ζητάει κι από πάνω, και μάλιστα με τρόπο υπεροπτικό και ειρωνικό.
Το ίδιο συνέβη χτες με την Πρεσβεία. Όχι μόνο δεν βγήκε κανείς τους να πει κάτι ή να περάσει έστω να χαιρετήσει, αλλά δυσκολευτήκαμε να τους αφήσουμε το ψήφισμα μας με τις υπογραφές μας. Πήγαμε και το αφήσαμε συνοδεία αστυνομίας, στην ταχυδρομική θυρίδα της Πρεσβείας, και όχι εύκολα. Πολλή αφιλόξενη και στυγνή λοιπόν η συμπεριφορά τους.
Η άλλη ντροπή πάει στους Υπουργούς μας που θα μπορούσαν να είχαν τελειώσει το θέμα, αλλά παίζουν καλά το ρόλο τους τα χαϊδεμένα παιδάκια της Ευρώπης.
Η κυβέρνηση Σημίτη ανάλγητη, η κυβέρνηση Καραμανλή το ίδιο. Τώρα ξαφνικά ο Καστανίδης θυμήθηκε το θέμα, κι αυτό στην εκπνοή του!! Και μετά από ερώτηση από βουλευτή, ειδάλλως δεν ξέραμε τι εξέλιξη θα είχε πάρει.
Μας θυμήθηκαν ξαφνικά όταν μπήκε στη χώρα μας η τρόικα και το ΔΝΤ. Όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και τα ραδιόφωνα έπαιζαν την φράση που είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης ‘’μας χρωστάτε το Δίστομο και τα Καλάβρυτα’’, ( άλλη υποκρισία από εκεί ).
Τώρα που δεσμεύτηκε όμως ότι δεν θα αφήσει το θέμα, και τώρα που εμείς οι πολίτες που διοργανώσαμε αυτήν την διαμαρτυρία υπογράψαμε και κάναμε αυτό που έπρεπε, ( και θα το ξανακάνουμε αν χρειαστεί, ), να δούμε τι θα έχει να μας πει. Τα γραπτά μένουν κύριε υπουργέ της ελληνικής δικαιοσύνης!!
Και μιλάμε και μία προσπάθεια που διδάσκει ότι όταν θέλουν οι πολίτες, μπορούν.
Μία πρωτοβουλία που δεν είχε την παραμικρή κομματική βοήθεια ή καθοδήγηση, και δεν διοργανώθηκε από κόμμα ή κάποιο φορέα ή σωματείο, παρά μόνο από εμάς. Από μία σελίδα στο facebook της οποίας ηγείτο ο συμπατριώτης μας ο Γιάννης ο Κίνιας.
Μία ενέργεια που συγκίνησε ιδιαίτερα τον κόσμο του Διστόμου αλλά και της Ελλάδας γενικότερα.
Χρησιμοποιήσαμε όλες μας τις δυνάμεις και τις γνωριμίες μας, αλλά κυρίως τις προσωπικότητες του Διστόμου που είναι πολλές και σε πολλά πόστα. Δημοσιογράφοι, Δικηγόροι, καλλιτέχνες κλπ.
Άλλος ανέλαβε να ειδοποιήσει την ΓΑΔΑ, άλλος μέσα από τις γνωριμίες του να τα Μ.Μ.Ε, άλλος να συντάσσει κείμενα και να γράφει σε blog , άλλος να αφισοκολλά και να συντονίζει. Κι όλα αυτά αμερόληπτα, γιατί είμαστε οι απόγονοι αυτών των μαρτύρων και τους το χρωστάμε. Πρέπει επιτέλους να γαληνέψουν οι ψυχούλες τους.
Νομίζω όμως μετά απ’ αυτό, ότι άφησαν καλούς απογόνους, αν κρίνω από τον πολιτισμό και το ήθος των παιδιών που είχαν την ιδέα και την υλοποίησαν τόσο ωραία.
Αυτοί που παρευρέθηκαν

Μας συγκίνησε πολύ η παρουσία των δύο αγωνιστών και δικηγόρων που κάνουν αγώνα εδώ και πολλά χρόνια για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, και είναι στο δίκτυο μαρτυρικών πόλεων, ο ένας, ο κύριος Βασίλης Καρκούλιας από τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, και ο άλλος με καταγωγή από το μαρτυρικό Λιδορίκι, ο κύριος  Γιάννης Μπαλατσούρας.
Μας συγκίνησε  ο συνδημότης μας από την Αράχωβα, κύριος Καλύβας, ο οποίος συντόνισε τον κόσμο, παθιάστηκε και συγκινήθηκε.
Ο πρώην Δήμαρχος Διστόμου επίσης ο κύριος Θανάσης Πανουργιάς με την οικογένειά του, ήταν εκεί. ( Θα έπρεπε να ήταν και οι άλλοι ).
Να ευχαριστήσουμε και τον Δήμαρχο Γιάννη Πατσαντάρα επίσης για το λεωφορείο που έβαλε για να μετακινηθεί ο κόσμος από το Δίστομο.
Οι Διστομίτες δημοσιογράφοι Λουκάς Δημάκας, ο οποίος ήταν συνεχώς σε επικοινωνία μαζί μας, και ο Γιάννης ο Σιδέρης που έγραψε και το άρθρο στο protagon.gr.
Και βέβαια ο κόσμος που έχει πάντα τον πρώτο λόγο. Το 90% ήταν νέοι άνθρωποι. Παιδιά του Διστόμου που μένουν Αθήνα οι περισσότεροι, με εξαιρετικό επίπεδο,ήθος και βαθιά κουλτούρα.

Μας συγκίνησαν και μας στήριξαν

Μεγάλη ήταν η συγκίνησή μας στην ανταπόκριση και την στήριξη που πήραμε από τον τεράστιο έλληνα και ήρωα, Μανώλη Γλέζο, ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί γιατί βρίσκεται στην γενέτειρα του τη Νάξο.
Ο Διστομίτης και πρωτοπόρος στον αγώνα για τις αποζημιώσεις, Αργύρης Σφουντούρης, ο οποίος μας έστειλε mail αλληλεγγύης από την Ζυρίχη που θα είναι μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Η κόρη του αείμνηστου Γιάννη Σταμούλη, η Κέλλυ Σταμούλη η οποία και αυτή μας τηλεφώνησε και στήριξε την προσπάθεια αυτή, επίσης μας συγκίνησε.
Σημαντική ήταν και η βοήθεια του Διστομίτη Δικηγόρου Μιλτιάδη Σφουντούρη που μάχεται και αυτός για το θέμα, και μας έφερε σε επαφή με συναδέλφους του που είναι μαζί του στον δύσκολο αυτό αγώνα.

Τέλος να δώσω πολλά συγχαρητήρια και πολλά μπράβο, στον Γιάννη τον Κίνια, που χωρίς αυτόν δεν θα είχε γίνει τίποτα. Αυτός είχε την ιδέα και δημιούργησε την διαδικτυακή ομάδα, και αυτός την υλοποίησε.
Ελπίζω να αναπαύτηκαν λίγο ακόμη οι ψυχές την σφαγιασθέντων, και τα παιδάκια που τα κομμάτιασαν οι Γερμανοί να γίνουν ερινύες στα όνειρα των ανένδοτων Γερμανών και των προδοτών Ελλήνων, όχι μόνο των πολιτικών, αλλά και αυτών που έχουν ασχημονήσει στην μνήμη τους.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Αναρτώ κάποιες φωτογραφίες για να δείτε όσοι δεν μπορέσατε να δώσετε το ''παρών''

7 σχόλια:

Αράχωβας blog είπε...

Συγχαρητήρια για τον αξιοπρεπή και επίμονο αγώνα σας.

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Συνάδερφε και συμπατριώτη, δεν κάνω κάτι παραπάνω απο αυτό που κάνεις και συ. Απλά έτυχε να ανάψει αυτή η σπίθα.
Σε ευχαριστώ πολύ πάντως.Εισαι πολύ ευγενικός.
Ας συνεχίσουμε τον αγώνα μας έτσι και είμαι πολύ αισιόδοξος για πολλά, και κυρίως για τα μέρη μας.
Καλό σου μεσημέρι, συνάδερφε

Stendoras είπε...

Εξαιρετική προσπάθεια από εσάς τους τίμιους πατριώτες!
Συγχαρητήρια για τον αγώνα σας ο οποίος θα πρέπει να μας εμπνέει όλους!

Θ. είπε...

Μπραβο σου Θεμη για την προσπαθεια σου και τις δημοσιευσεις σου,στα παιδια που ειχαν την ιδεα και το γκρουπ(Γιαννη,Τασο κ.α) καθως επισης και σε αυτους που ανταποκριθηκαν στο καλεσμα σας!!!
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑ!!!

ntelalis είπε...

Συγγχαρητήρια και καλή δύναμη για τη συνέχεια... Είμαστε όλοι στο πλευρό σας...

Ντελάλης

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Στενορα είναι κι αυτό μία Σπίθα...Δάσκαλος πάντα ο Μίκης.
Φίλε Θ ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια..

Admin - Αμβρόσσιος είπε...

Ντελάλη να είσαι καλά.
Μας συγκινείς ιδιαίτερα. Τα καλά λόγια από έναν γείτονα και συναδερφο, έχουν πάντα ιδιαίτερη βαρύτητα.
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ