Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Το Δίστομο αφορμή για ενίσχυση του διεθνούς δικαίου


Ευχαριστώ τον διαχειριστή της ιστοσελίδας Στείριδα

Την τάση μεταστροφής του διεθνούς δικαίου, με αναγνώριση των δικαιωμάτων πολιτών απέναντι στα προνόμια των κρατικών οντοτήτων, σκιαγραφεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης να επιτρέψει στην Ελλάδα να παρέμβει (όχι ως διάδικος), στην εκκρεμή δίκη Ιταλίας - Γερμανίας για τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Παρά τη σκληρή «νομική» μάχη που έδωσε η γερμανική κυβέρνηση κατά της ελληνικής παρέμβασης, οι δικαστές, με ψήφους 15 έναντι μίας, απέρριψαν τους γερμανικούς ισχυρισμούς για έλλειψη έννομου συμφέροντος της Ελλάδας και ζητούν να καταθέσει ώς τις 5 Αυγούστου γραπτώς τις αναλυτικές θέσεις της.

«Το διεθνές δίκαιο, εξελισσόμενο συνεχώς, δέχεται την επανόρθωση των ιδιωτών/θυμάτων, ακόμη και το ατομικό δικαίωμα διεκδίκησής της, ενώ η ατομική ποινική ευθύνη για τέτοιας εμβέλειας διεθνή εγκλήματα οδηγούν τους υπεύθυνους -ακόμη και αρχηγούς κρατών- για λογοδοσία στην εθνική και διεθνή ποινική δικαιοσύνη. Το άτομο βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του διεθνούς δικαίου και αυτό πρέπει να επηρεάσει και την ετεροδικία του κράτους», δήλωσε στην «Ε» ο πληρεξούσιος του ελληνικού κράτους στη Χάγη για την υπόθεση, καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο, Στ. Περράκης.
Μαζί του συμφωνεί πλήρως και ο Βραζιλιάνος δικαστής του Διεθνούς Δικαστηρίου Cancao Trindade. Με ξεχωριστή γνώμη, τάσσεται υπέρ της «ανθρωποποίησης» του διεθνούς δικαίου τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η ιδέα μιας απόλυτης κυριαρχίας του κράτους, που οδηγεί σε ανευθυνότητα και στην αποκαλούμενη κρατική παντοδυναμία, η οποία δεν εμποδίζει διαδοχικές θηριωδίες κατά ανθρώπινων ζωών, όπως η σφαγή στο Δίστομο στις 10-6-1044, μοιάζει, με το πέρασμα του χρόνου, παντελώς αβάσιμη και αθεμελίωτη».
Αντίθετα, η γερμανική κυβέρνηση υπεραμύνεται του δικαιώματος της ετεροδικίας, υποστηρίζοντας ότι το γερμανικό κράτος δεν μπορεί να δικαστεί από δικαστήρια άλλου κράτους ακόμη και για εγκλήματα των στρατευμάτων κατοχής στην Ελλάδα. Η Γερμανία, για να αντικρούσει την ελληνική παρέμβαση, επιμένει πως έννομο συμφέρον μπορεί να έχουν οι ιδιώτες συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου, όχι όμως το ελληνικό κράτος!
Ισχυρίζεται ακόμη πως η υπόθεση έχει απορριφθεί και στην Ελλάδα με τις αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (υπόθεση Μαργέλου), ενώ προσθέτει πως η εκτέλεση της συγκεκριμένης απόφασης (Πρωτοδικείο Λιβαδειάς) εκτός των συνόρων της Ελλάδας (Ιταλία) αφορά αποκλειστικά τη χώρα όπου η απόφαση εκτελείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: