Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

''Παραπετάσματα'' στον Κούκκο για να ...κόβουν τον θόρυβο από τις ανεμογεννήτριες, προτείνει ο επενδυτής!

 ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

- '' Δεν θα ζούμε σε πλαστικά κλουβιά!'', η απάντηση κατοίκων.

-Την Παρασκευή (11 π.μ.) Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα δυο πάρκα με τις γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες που πάνε να στηθούν στον λόφο Κούκκο δίπλα στο Δίστομο, προέκυψαν κατά την σχετική συζήτηση σήμερα στο Τοπικό Συμβούλιο της κωμόπολης. Το τοπικό Συμβούλιο λογω της σοβαρότητας του θέματος αποφάσισε να το φέρει στο Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, με εισήγηση να ακυρωθεί η ανέγερση τουλάχιστον της πιο κοντινής στα σπίτια από τις 4 ανεμογεννήτριες, ενώ διατυπώθηκε η θέση οι υπόλοιπες 3 να περιοριστούν στο μισό ύψος ( 80 αντί 130 μέτρα), για να μην φαίνονται ''φάτσα-κάρτα'' από το ιερό, ιστορικό Μνημείο του Μαυσωλείου.
Στην συζήτηση παραβρέθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι της εταιρίας που κατασκευάζει τα αιολικά πάρκα, οι οποίοι  υποστήριξαν μονότονα ότι έχουν νόμιμες άδεις για τα έργα. Ωστόσο από την συζήτηση, όπου παρέστησαν επίσης και μερικοί από τους άμεσα θιγόμενους κατοίκους με δικηγόρο, και τα έγγραφα στα οποία έγινε αναφορά, προέκυψαν τα εξής:


ΠΡΩΤΟΝ :Έγινε αποδεκτό ότι η  απόσταση από το τελευταίο σπίτι του οικισμού είναι μόλις 300-320 μέτρα, όπως από την πρώτη στιγμή υποστήριξαν οι κάτοικοι που έχουν προσφύγει και στην Εισαγγελία Λιβαδειάς, με αναφορά της Ειρήνης Καστρίτη (αρχιτέκτονος) και του Λουκά Καστρίτη ( οικονομολόγου)

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Έγινε αποδεκτό από όλες τις πλευρές ότι οι  ανεμογεννήτριες-ουρανοξύστες θα φαίνονται από το Μαυσωλείο ( και το μεγαλύτερο μέρος του χωριού) ''βιάζοντας'' αισθητικά το περιβάλλον, καθώς τα πάρκα βρίσκονται  μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σπιτια εντός σχεδίου Πόλεως, λίγο πιο πίσω και αριστερά από του ''Καρούζου τη Σπηλιά'', σε δυο άλλες κορυφές! Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι  της εταιρίας παραδέχθηκαν ότι από την  πιο κοντινή ανεμογεννήτρια θα φαινεται ο μισός κορμός της και όλη η φτερωτή της (!), ενώ  από τις άλλες οι φτερωτές τους!


ΤΡΙΤΟΝ: Επιβεβαιώθηκε ότι ο θόρυβος θα είναι μεγάλος και ενοχλητικός, για αυτό άλλωστε  ο νόμος προβλέπει όριο μέχρι κάποια συγκεκριμένα ντεσιμπέλ : Ωστόσο εκπρόσωπος της εταιρίας, καθώς προφανώς δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι ο θόρυβος θα είναι εντός ορίων σε όλες τις περιπτώσεις, έσπευσε να πει ότι θα εγκαταστήσουν ...ηχοπετάσματα ( διαφανή πλαστικά τείχη), για να ανακόπτουν το θόρυβο και να μην φτάνει στα θιγόμενα σπίτια! ''Δεν θα ζούμε σε πλαστικά κουτιά'' αντέδρασε με έμφαση παριστάμενη θιγόμενη κάτοικος! Για αυτό και μέλος του Τοπικού Συμβουλίου πρότεινε για όλα αυτά να κανουν ενυπόγραφες εκθέσεις οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο, που ειναι επίσημος σύμβουλος του Κράτους!

ΤΕΤΑΡΤΟ : Αποκαλύφθηκε ότι οι γεωφυσικοί χάρτες με τις θέσεις των ανεμογεννητριών που βρίσκονται στους σχετικούς φακέλλους των συναρμοδίων Κρατικών Υπηρεσιών, ΔΕΝ ΈΧΟΥΝ ΑΠΟΤΥΠΩΜΕΝΑ τα ευρισκόμενα σε κοντινή απόσταση από τις ανεμογεννήτριες σπίτια! Δηλαδή έχουν χρησιμοποιηθεί παλαιοί χάρτες ( πιθανόν του Στρατού) που δεν εμφανίζουν την ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!  
Δεν υπάρχουν ούτε τα σπίτια των Ε.Καστρίτη, Λ. Καστριτη, Γ.Κίνια, Α. Σφουντουρη κ.α. εγκαταστάσεις, αλλά ούτε η εκκλησία του Αγίου Μηνά, που  βρίσκεται εκεί τουλάχιστον 40 χρόνια! 

ΠΕΜΠΤΟΝ : Στα έγραφα δεν γίνεται καμία αναφορά ούτε ότι το Δίστομο έχει χαρακτηριστεί επισήμως από την Πολιτεία ''Μαρτυρική Πόλη'' - με ότι αυτό σημαίνει  ιστορικά, πολιτισμικά  και ηθικά- ούτε ελήφθη υπόψιν η ύπαρξη του Μαυσωλείου όπου φυλάσσονται τα οστά των 218 Σφαγιασθέντων το 1944 από τους Ναζί, ενός δηλαδή Μνημείου Πανελλαδικής εμβέλειας της ΣΥΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, αναγνωρισμένο ως τέτοιο στην πράξη από τους ιστορικούς και την κοινωνία .Και αντί  να ληφθεί ουσιαστικά αυτό υπόψιν η εταιρια ''οχυρώθηκε'' πίσω από μια βεβαίωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που βεβαίως αφορά σε αρχαιολογικά ευρήματα! Όλα αυτά έχουν την σημασία τους διότι ο νόμος απαγορεύει ανέγερση αιολικών πάρκων σε απόσταση 3-6 χιλιομέτρων από ιστορικά Μνημεία.Οι αρμόδιοι πρέπει να καταλάβουν ότι το Μαυσωλείο ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ! Χώρια που τα πάρκα ειναι πολύ κοντά στον μοναδικό δρόμο που οδηγεί στο μεγάλο τουριστικό προορισμό, το Βυζαντινό Μοναστήρι του Οσίου Λουκά!
Και στην Κομμένη Ράχη!
Διότι το αμέσως επόμενο θάμα με ανεμογεννήτριες θα ''σκάσει'' στην ''Κομμένη Ράχη'', όπου ακριβώς από πίσω της, σχεδόν στο ίδιο ύψος με αυτή,  έχει εγκριθεί η ανέγερση και άλλων γιγαντιαίων ανεμογεννητριών 125 μέτρων, να μας κλείνουν και από εκεί! Και αυτές; θα είναι ολόκληρες ορατές, πολύ κοντά στο Δίστομο
Στο μεταξύ η εταιρία ενημερωσε το Τοπικό Συμβούλιο ότι μετά την δεύτερή παρέμβαση της Αστυνομίας - καταγγελία αδελφών Καστρίτη- έχει σταματήσει τις εργασίες στο ένα από τα δυο πάρκα.
Επίσης έγινε γνωστό ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τις 150 υπογραφές διαμαρτυρίας για τον ''βιασμό'' του περιβάλλοντος και την ''προσβολή'' του Μαυσωλείου- και συνεχίζονται!
ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

τελικα ο δημαρχος τι θεση πηρε;
οι παλιοι δημαρχοι τι θεση πηραν;
το σωματειο εργαζομενων στο δημο τι θεση πηραν;
το σωματειο εργαζομενων στο αλουμινιο τι θεση πηραν;
ο βουλευτης του χωριου μας τι θεση πηρε;
ο βουλευτης της Λιβαδειας τι θεση πηρε;