Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Χαιρετισμός από την ''ΑΚ Δίστομο Αμβούργο'', 10 Ιουνίου 2017

Αγαπητές Διστομίτισσες, αγαπητοί Διστομίτες,
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Αγαπητοί παρευρισκόμενοι,

Τα τελευταία χρόνια, παρευρεθήκαμε στις εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα  της σφαγής του Διστόμου από τα γερμανικά εγκληματικά SS και στηρίξαμε αλληλέγγυα τον αγώνα των επιζώντων για δικαίωση. Φέτος ήρθαν τα πράγματα διαφορετικά.
Η ΑΚ Δίστομο Αμβούργο μαζί με  άλλες ομάδες από το Βερολίνο και το Kassel θα θυμίσουμε σήμερα στο Kassel με μια πολιτιστική-πολιτική παρέμβαση  τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από την Βέρμαχτ και τα  SS στο Δίστομο και σε πολλά άλλα μέρη στην Ελλάδα. 
Μαζί μας θα είναι ο Αργύρης Σφουντούρης και θα μιλήσει δημόσια για το τι συνέβη στο Δίστομο.

Ο λόγος είναι ότι ακριβώς σήμερα θα γίνουν τα εγκαίνια της 14ης Documenta στο Κάσελ
Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, η οποία είχε την έναρξή της τον Απρίλιο στην Αθήνα και σήμερα στο Κάσελ με το σύνθημα  «Μαθαίνοντας από την Αθήνα».

Αλλά τι σημαίνει το “μαθαίνοντας  από την Αθήνα;“
Για εμάς αυτό σημαίνει: θυμόμαστε το Δίστομο!

Σημαίνει να θυμίσουμε πως η δύσκολη, για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της νότιας Ευρώπης,  οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση που απειλεί την ύπαρξη τους έχει την αφετηρία της σε μια  οδυνηρή ιστορία, που στην αφήγηση για την κρίση χρέους παραλείπεται συστηματικά.

Σημαίνει επίσης, ότι η Γερμανία  ως νόμιμος διάδοχος του ναζιστικού καθεστώτος πρέπει να  αναλάβει την ευθύνη για τις διαπραχθείσες αδικίες και τα εγκλήματα.

Το Δίστομο με έναν ιδιαίτερο τρόπο έγινε σύμβολο αυτού του αγώνα για την αναγνώριση και την αποζημίωση για τα ναζιστικά εγκλήματα και για τη διεκδίκηση για δικαιοσύνη.


Στη μνήμη των θυμάτων και αλληλέγγυοι με τους επιζώντες και τις οικογένειες τους, χαιρετίζουμε το Δίστομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: