Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Παυλόπουλος: Δίστομο σημαίνει να μην ξεχνάμε το ναζισμό.

Πηγή/Αναδημοσίευση: greek-inews

«Ποτέ ξανά Δίστομο» έγραφαν τα πλακάτ των Γερμανών πολιτών που υποδέχτηκαν Προκόπη Παυλόπουλο και Βαλτερ Σταινμάγερ στο Κάσελ για τη Documenta 14
Μια ιστορικά συμβολική κίνηση των κατοίκων του Κάσελ της Γερμανίας, σημάδεψε την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην πόλη όπου μαζί με την Αθήνα οργανώνεται η κορυφαία διεθνής έκθεση σύγχρονης Τέχνης documenta 14.
Γερμανοί Πολίτες του Κάσελ υποδέχθηκαν τους Προέδρους, Ελλάδος και Γερμανίας κρατώντας πλακάτ στα οποία ήταν γραμμένα στα ελληνικά «Ποτέ ξανά Δίστομο» και αναφερόταν επίσης ο αριθμός των 218 εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα, τιμώντας με τον τρόπο αυτό την μνήμη των θυμάτων της σημερινής επετείου της σφαγής του Διστόμου. Οι δύο πρόεδροι Ελλάδος και Γερμανίας υπέγραψαν στα πλακάτ των συγκεντρωθέντων.
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κίνηση αυτή των κατοίκων του Κάσελ, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος αφού επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά που ενώνουν όλους του λαούς της Ευρώπης και βέβαια την Ελλάδα και τη Γερμανία, πρόσθεσε ότι θα θυμόμαστε πάντα τα θύματα της σφαγής του Διστόμου, όχι για να ξύνουμε πληγές του παρελθόντος αλλά για να διδασκόμαστε όλοι ότι οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία δεν έχουν περάσει, επειδή βλέπουμε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη, ζούμε τις εκλογές που διεξάγονται σε όλη την Ευρώπη, παραμένουν υπολείμματα εκείνου του εφιαλτικού παρελθόντος.
«Όσο λοιπόν δεν ξεχνάμε τι συνέβη στο Δίστομο, δίνουμε την απάντηση που πρέπει σε αυτά τα υπολείμματα και πρέπει να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία είναι εύθραυστο αγαθό, πρέπει να την υπερασπιζόμαστε κάθε φορά», επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος. Είπε ακόμη ότι είδε «με ιδιαίτερη συγκίνηση» του ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στο Κάσελ και συμπλήρωσε: «μπορεί να βρισκόμαστε στο Κάσελ αλλά ο νους μας και η ψυχή μας είναι στο Δίστομο».
Εγκαίνια της documenta 14
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Γερμανού ομολόγου του Φρανκ Βαλτερ Σταινμάγερ πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Κάσελ τα εγκαίνια της documenta 14, της κορυφαίας έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης, που για πρώτη φορά στην 60χρονη ιστορία της φιλοξενείται και σε δεύτερη πόλη, στην Αθήνα.
Στην έκθεση ντοκουμέντα κεντρικό σημείο είναι το έργο ο «Παρθενώνας των βιβλίων» έργο της καλλιτέχνη από την Αργεντινή, Μάρτα Μινουχίν, που «χτίστηκε» από απαγορευμένα βιβλία από ολόκληρο τον κόσμο, μήνυμα κατά της λογοκρισίας. Τον «Παρθενώνα των βιβλίων», επισκέφθηκαν οι πρόεδροι Ελλάδος και Γερμανίας
Σε δήλωση του σχετικά με τη σημασία των εγκαινίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι βρισκόμαστε όλοι εδώ για να θυμίσουμε ότι Ευρώπη πριν από όλα είναι ο πολιτισμός της.
«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ προσφέροντας το δικό της αντίδωρο, όπως ονομάζει η Ελλάδα τη δική της συνεισφορά στο μεγάλο αυτό παγκόσμιο γεγονός» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και επεσήμανε ότι αποτελεί τιμή για την Ελλάδα ότι η documenta 14 διοργανώνεται εκτός από το Κάσελ και στην Αθήνα.

«Η Αθήνα προσφέρει τον οβολό της με ότι πιο σημαντικό μπορέσαμε αυτό τον καιρό να εκθέσουμε εδώ θέλοντας να δείξουμε ότι ο πολιτισμός είναι κοινός. Και ότι η Ευρώπη έχει ως βάση τον πολιτισμό της και αυτό είναι η ταυτότητα της. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο σήμερα γιατί όλοι ξέρουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει ισχυρή, έχει ένα παγκόσμιο ρόλο να διαδραματίσει και είναι πολύ μόνη, όπως είπε και η κ. Μέρκελ. Αυτό το ρόλο πρέπει να τον φέρει μόνη εις πέρας αλλά γα να γίνει αυτό πρέπει να γίνει ισχυρή και για να γίνει ισχυρή πρέπει να εμπνευστεί από τον πολιτισμό της. Αυτός είναι που θα διδάξει ότι πέρα από την οικονομική και νομισματική ένωση πρέπει να εμβαθύνουμε στον θεσμούς της Ευρώπης και να πούμε στον δύσκολο κόσμο που ζούμε ότι οι αρχές και οι αξίες αυτού του πολιτισμού –ανθρωπισμός, ειρήνη, δημοκρατία, και δικαιοσύνη και ιδίως κοινωνική δικαιοσύνη- παραμένουν στο ακέραιο επίκαιρες. Συνοψίζοντας, για την Ελλάδα η documenta στο Κάσελ σημαίνει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι αυτές τις δύσκολες ώρες με αφετηρία τον κοινό μας πολιτισμό πρέπει να χτίσουν μια ισχυρή Ευρώπη για να υπερασπιστούμε αρχές με παγκόσμια αξία σε μια εποχή που η ανθρωπότητα κινδυνεύει. Αυτό μας διδάσκει η documenta εύχομαι να μας το διδάξει στο διηνεκές».
Αναφερόμενος στον Παρθενώνα των Βιβλίων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μας θυμίζει την ρήση του Αντρέ Μαλρό το 1959, ότι ο δυτικός πολιτισμός έχει την αφετηρία του στον Παρθενώνα, και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος που ζητάμε τα γλυπτά του Παρθενώνα πίσω, επειδή ανήκουν σε ένα μνημείο που ανήκει στην ανθρωπότητα και συμβολίζει από μόνο του και με μοναδικότητα την αρχή και την πορεία του δυτικού πολιτισμού.
Στην εκδήλωση παρέστη επίσης η υπουργός Πολιτισμού Λυδια Κονιόρδου, Σχετικά με την ελληνική συμμετοχή στη documenta 14 και την παρουσίαση συλλογής του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Κάσελ στο πλαίσιο της documenta 14 η κ. Κονιόρδου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οτι αποτελεί «μια πάρα πολύ σημαντική στιγμή το γεγονός ότι η Ελλάδα προσφέρει αυτό το αντίδωρο σε ανταλλαγή με τη documenta 14 στην Αθήνα» και πρόσθεσε ότι η έκθεση παρουσιάζει μια σπουδαία συλλογή του ΕΜΣΤ με σπουδαίους Έλληνες ζωγράφους διαχρονικά και τους διεθνείς παρουσίες που έχουν ενσωματωθεί στη συλλογή
Είμαστε πολύ χαρούμενοι η παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι εξαιρετική και ξεχωρίζει, κατέληξε στη δήλωση της η υπουργός Πολιτισμού.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, που επίσης παραβρέθηκε, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ταυτόχρονη διοργάνωση της documenta 14 στις δύο πόλεις της Ελλάδας και της Γερμανίας, αποτελεί γεγονός υψίστης σημασίας, μεγάλη τιμή και ευκαιρία για την Αθήνα, και έδωσε στην διεθνή διοργάνωση χαρακτήρα Ολυμπιακών της σύγχρονης τέχνης. Αναφέρθηκε μάλιστα στον τίτλο «Μαθαίνοντας από την Αθήνα» λέγοντας ότι η Αθήνα από πολλές σκοπιές έχει πάρα πολλά να διδάξει στο σύγχρονο κόσμο χωρίς αυτό να περιέχει καμία αλαζονεία. Έχουν συμβεί πράγματα στην πόλη μας αλλά η Αθήνα έχει δείξει μια πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα, είπε ο κ. Καμίνης
Στο Κάσελ, έργα του Τσαρούχη και η συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης είναι εκείνα που αναμένεται να μαγνητίσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ενώ κύριο χαρακτηριστικό είναι η έντονη ελληνική συμμετοχή. Η documenta 14 προσέλκυσε στην πόλη του Κάσελ, ένα εκατομμύριο επισκέπτες. Στο Κάσελ έχουν φτάσει για τα εγκαίνια της έκθεσης περίπου 4.000 δημοσιογράφοι και 10.000 καλλιτέχνες και επαγγελματίες. Η έκθεση documenta14 θα διαρκέσει στην Αθήνα ως τις 16 Ιουλίου, ενώ στη γερμανική πόλη θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: