Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Τεκμηριωμένη απειλή το κάπνισμα για την παγκόσμια υγεία

Πηγή/Αναδημοσίευση: Εφημερίδα των Συντακτών
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος -που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου- ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (World Health Organization, WHO) προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του καπνού σε διεθνές επίπεδο.
Όπως υπογραμμίζει ο WHO, το κάπνισμα αποτελεί μία καλώς τεκμηριωμένη απειλή για την παγκόσμια υγεία: σκοτώνει πάνω από 7 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο και αυτή τη στιγμή είναι η κορυφαία αιτία θανάτου η οποία μπορεί να προληφθεί.
Ενέργειες για να εξαλειφθεί η χρήση του καπνίσματος μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση ασθενειών ή τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, να καταπολεμήσουν τη φτώχεια, αλλά και να μειώσουν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, όπως υπογραμμίζει ο WHO σε μία νέα έκθεσή του. 
Ο WHO τονίζει επίσης πως το κάπνισμα απειλεί την ανάπτυξη των κρατών παγκοσμίως και καλεί τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να λάβουν δραστικά μέτρα, όπως είναι η αύξηση φόρων στα προϊόντα καπνού.
Όπως αναφέρει η γενική διευθύντρια του Οργανισμού, Μάργκαρετ Τσαν, «το κάπνισμα είναι μια απειλή για όλους μας... Αυξάνει τη φτώχεια, περιορίζει την οικονομική παραγωγικότητα, ωθεί τα νοικοκυριά σε κακές διατροφικές επιλογές και μολύνει τον αέρα... Προωθώντας δραστικά μέτρα κατά του καπνίσματος, οι κυβερνήσεις μπορούν να προφυλάξουν το μέλλον των χωρών τους προστατεύοντας τους καταναλωτές και τους μη καταναλωτές από αυτά τα θανατηφόρα προϊόντα, παράγοντας έσοδα με σκοπό να χρηματοδοτήσουν τις υπηρεσίες υγείας και τις υπόλοιπες κοινωνικές υπηρεσίες, και προφυλάσσοντας το περιβάλλον τους από τις καταστροφές που προκαλεί το κάπνισμα». 




Δεν υπάρχουν σχόλια: