Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Μαυσωλείο Διστόμου :160 παιδιά φόρεσαν το ''βραχιολάκι της- ορφανής - Μαρίας''

-Μια πρωτοποριακή δράση σχολείου από την Αθήνα για την 28η Οκτωβρίου!

''Ας βαδίσουμε στο πλάι των νεκρών, ας ορκιστούμε στην ιστορική μας μνήμη, ας τιμήσουμε την ειρήνη''.
Με αυτό το μήνυμα και με ένα ''οδοιπορικό'' στα κεντρικά σημεία της Μαρτυρικής κωμόπολης του Διστόμου, όπου γράφτηκαν μερικές από τις σκληρές σελίδες της ομώνυμης Σφαγής από τα γερμανικά, ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, των 228 Διστομιτών - ανάμεσά τους 58 παιδιών-  ολοκλήρωσαν οι μαθητές των ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Γιαννόπουλου από τη Γλυφάδα, το βιωματικό τους μάθημα για την 28η Οκτωβρίου.
Είχε προηγηθεί η παρουσίαση του χρονικού μέσα από μαρτυρίες επιζώντων αλλα και σεναριακές αναφορές από την κινηματογραφική ταινία ''Ένα τραγούδι για τον Αργύρη'' ( Σφουντούρη) - τον 5χρονο επιζώντα της Σφαγής που μεγάλωσε και έζησε σε σχολείο για ορφανά του πολέμου που δημιουργήθηκε στην Ελβετία. 
Είχαν φορέσει όλα τα παιδιά στο χέρι τους το ''βραχιολάκι της Μαρίας',' ένα βραχιολάκι που έμεινε στο τζάκι του σπιτιού της Μαρίας Παπαϊωάννου που έχασε τους δικούς της και έμεινε ορφανή...Και είχαν κάνει προσκλητήριο των νεκρών παιδιών, ''δένοντας'' με μια κόκκινη κλωστή - του αίματος ή της ζωής;- το χθες με το σήμερα...
Ήταν μια 4ωρη εξαιρετικά πρωτοποριακή εκπαιδευτική δραστηριότητα με ποικιλία που ξάφνιαζε  - μια ''γιορτή'' για την 28η Οκτωβρίου- που έλαβε χώρα στο Μαυσωλείο,το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού αλλα και στους δρόμους του Διστόμου με  δράσεις βιωματικού χαρακτήρα και με προεργασία που είχαν κάνει οι μαθητές ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα-  Δημοτικό,  Γυμνάσιο και Λύκειο-  με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους.
Τα παιδιά του ιδιωτικού σχολείου που εδρεύει στην Γλυφάδα, μετέβησαν προχθές στο Δίστομο, για να υπογραμμίσουν ότι ''τα εγκλήματα πολέμου δεν παραγράφονται ποτέ'' και μέσα από την δική τους δημιουργική συμβολή με ποικίλες μορφές να αποτίσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής ''σε αυτόν τον τυραγνισμένο τόπο και να αφουγκραστούμε- οπως ανέφεραν στο κάλεσμα τους- το χρέος μας στην πατρίδα τωρα και πάντοτε'', λέγοντας όχι στον φασισμό/ναζισμό και τον πόλεμο.
Έδειξαν πως όταν γίνεται σωστή δουλειά, με προετοιμασία απο την διεύθυνση του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς του τότε και οι μαθητές βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους.
Την όμορφη εκδήλωση παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί απο τα σχολεία Διστόμου - η Διευθύντρια Λυκείου κ. Ελένη Κορέλη, η υποδιευθύντρια κ.Βάσω Καρανάσου (που μίλησε στα παιδιά για την σημασία της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών), η δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου κ. Φρόσω Σφουντούρη ( που βοήθησε με υλικό τις συνάδελφους της του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου) και η Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου Διστόμου κ. Βάσω Δημάκα. 
Επίσης παρέστησαν από την διοίκηση του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού οι Χρήστος Παπανικολάου και Λουκάς Δημάκας  που έκαναν την ξενάγηση στο Μουσείο και το οδοιπορικό της Σφαγής, αντίστοιχα, η Πρόεδρος του Πολιτισμικού Συλλόγου κ. Μίνα Κωτσου (που πρόσφερε βιβλία για την Σφαγή ), ενώ από τον Δήμο χαιρέτησε ο  Αντιδήμαρχος Γ. Αγγελοπουλος και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νίκος Σταθάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: