Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ


Kαι το Δίστομο - μαζί με άλλα μαρτυρικά χωριά και πόλεις- ηταν παρόν την Παρασκευή στην μαζική συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στη συνέχεια στην πορεία στην γερμανική πρεσβεία, κλιμακώνοντας τον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών!
Βετεράνοι της Εθνικής Αντίστασης, αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης, εκπρόσωποι από μαρτυρικούς τόπους όπως, πέραν του Διστόμου, τα Καλάβρυτα, η Βιάννος, η Μουσιωτίτσα, οι Πύργοι, το Μεσόβουνο, το Αιγάλεω κ.α. μαζί με τις νεότερες γενιές και με επικεφαλής τον μαχητή Μανώλη Γλέζο έδωσαν το νόημα των εκδηλώσεων για την χθεσινή μαύρη επέτειο της εισβολής των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα , το 1941.
Παρόντες Σύνταγμα και ο Καθηγητής Christophe Schminck - Gustavus, όπως και ο τ.βουλευτής και αντιδικτατορικός αγωνιστής, συγγραφέας Περικλής Κοροβέσης, που απηύθυνε χαιρετισμό. Στην εκδηλωση μίλησε ο Μανώλης Γλέζος ενώ οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν το Ψήφισμα που διάβασε ο Αριστομένης Συγγελάκης
Διοργανωτής της εκδήλωσης το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών στο οποίο συμμετέχουν και οι Διστομίτες Λουκάς Δημάκας και Γιάννης Σταθάς, οι οποίοι ηταν παρόντες στην εκδήλωση, μαζί με τους Γιώργο Λούκα, Γιάννη Δημάκα και Κώστα Παπαλουκά
Το Ψήφισμα θυροκολλήθηκε αφού ο Πρέσβης δεν ηταν εκεί, ενώ κλειστή ηταν και όλη η πρεσβεία της Γερμανίας.

 ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ 27ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
Συμπληρώνονται σήμερα εβδομήντα επτά χρόνια από την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην ανοχύρωτη Αθήνα. Τα πάνοπλα γερμανικά στρατεύματα συναντούν έρημους δρόμους και τους Αθηναίους κλεισμένους στα σπίτια τους. Αρχίζει η μαύρη νύχτα της Κατοχής, που κράτησε 3,5 ολόκληρα χρόνια κι επέφερε τρομερά δεινά στην Ελλάδα.
Ο απολογισμός της Κατοχής για την Ελλάδα ήταν περισσότερο από δραματικός: εκατοντάδες χιλιάδες οι νεκροί από την πείνα, τις εκτελέσεις, τις ασθένειες, τις εκτοπίσεις, τα καταναγκαστικά έργα, τα βασανιστήρια, ενώ λόγω και της υπογεννητικότητας η χώρα μας ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που υπέστη μείωση του πληθυσμού της, σημαντική μάλιστα! Η εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας εξολοθρεύθηκε. Χίλια επτακόσια εβδομήντα χωριά καταστράφηκαν, περισσότερα από τετρακόσιες χιλιάδες σπίτια κάηκαν. Οι παραγωγικές και κοινωνικές υποδομές της χώρας μας καταστράφηκαν ολοσχερώς, οι πόροι της λεηλατήθηκαν. Επιπλέον, αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί θησαυροί ανυπολόγιστης αξίας εκλάπησαν, λεηλατήθηκαν και φυγαδεύτηκαν στη Γερμανία, ενώ μοναδικής αξίας μνημεία υπέστησαν βαρύτατες καταστροφές. Η χώρα μας υπέστη μία ανείπωτη τραγωδία και συνάμα μία πρωτόγνωρη οικονομική καταστροφή, που υπονόμευσε βάναυσα την αναπτυξιακή της προοπτική.
Κι όμως! Εβδομήντα τρία χρόνια μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και είκοσι οκτώ χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΟΔΓ) αρνείται να αναλάβει εμπράκτως την ευθύνη της για τα φοβερά εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας και συνεχίζει να αθετεί σκανδαλωδώς τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ιστορία και το Διεθνές Δίκαιο.
Καλούμε τη γερμανική κυβέρνηση να αναλάβει, επιτέλους, την ιστορική της ευθύνη προσερχόμενη σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του συνολικού ζητήματος των γερμανικών οφειλών (επιστροφή των κλαπέντων πολιτιστικών αγαθών και του κατοχικού δανείου, καταβολή των επανορθώσεων για την καταστροφή και λεηλασία της χώρας και των αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων). Καλούμε την κυβέρνηση της ΟΔΓ να μην ξεχνά ότι ο λαός μας υπέφερε τα πάνδεινα και με την Αντίσταση και τη Θυσία του πρόσφερε τα μέγιστα στον αγώνα για τη συντριβή του ναζισμού και του φασισμού και την απαλλαγή και της ίδιας της Γερμανίας από τον χιτλερικό ζυγό. Την καλούμε επίσης να συνάψει την επιβαλλόμενη από το Διεθνές Δίκαιο Συνθήκη Ειρήνης.
Καλούμε, τέλος, την κυβέρνηση της ΟΔΓ να σταματήσει τις νεοαποικιοκρατικές μεθοδεύσεις της («Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», «Ελληνογερμανικό ίδρυμα Νεολαίας», «Ελληνογερμανική Συνέλευση» κ.α.), που στοχεύουν απροκάλυπτα στην παραχάραξη της ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Οφείλει να γνωρίζει ότι η πραγματική συμφιλίωση των λαών έχει ως θεμέλια την ειλικρίνεια, την αμοιβαιότητα και τη δικαιοσύνη.
Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι ο αγώνας διεκδίκησης των απαράγραπτων και πλήρως τεκμηριωμένων αξιώσεών μας, ένας αγώνας που ενώνει τον ελληνικό λαό, δεν στρέφεται κατά του γερμανικού λαού, τον οποίο τιμούμε και αισθανόμαστε αλληλέγγυοι μαζί του, αλλά εναντίον της αδιαλλαξίας των κυβερνήσεων της ΟΔΓ, που αρνούνται προκλητικά την εκπλήρωση των απαράγραπτων υποχρεώσεών τους προς την Ελλάδα. Η ανιδιοτελής και πολύχρονη συμμετοχή συλλογικοτήτων και δημοκρατών της Γερμανίας στον κοινό μας αγώνα, αναδεικνύει, εξάλλου, τον οικουμενικό του χαρακτήρα και την θεμελίωσή του στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της δημοκρατίας.
Διατρανώνουμε, τέλος, την πρόθεσή μας να κλιμακώσουμε και να δώσουμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα μέχρι την τελική νίκη τον αγώνα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, έναν αγώνα που αποτελεί, παράλληλα, γέφυρα πραγματικής φιλίας με τον γερμανικό λαό και κοινής πάλης, αντιφασιστικής και δημοκρατικής, των δύο λαών.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ! ΟΧΙ ΕΚΔΙΚΗΣΗ!
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ! ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΙ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ!
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ
ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: